Comencem pel principi. Si estàs llegint això és perquè molt probablement t’has registrat en UpmeUp o potser encara t’ho estàs pensant. Pot ser que ja t’ho sàpigues tot sobre els diferents tipus d’entitats i empreses que componen l’ecosistema de l’economia social a Espanya o pot ser que tot això de les cooperatives, les empreses d’inserció, la banca ètica, els centres especials d’ocupació, etc. et soni només des de lluny i molt per damunt (no passa res, no has de ser un expert/a en economia social per a ser aquí). En qualsevol dels casos, si has arribat a UpmeUp és perquè comparteixes alguna o potser la majoria d’aquestes raons:
- Estàs cansat/a d’un treball on només unes poques persones en despatxos molt tancats prenen les decisions en les quals es basen les teves tasques, els projectes als quals dediques la major part del teu dia, el teu salari o qualsevol una altra de les teves condicions laborals.
- Anar amb bosses de roba a fer la compra o amb bici a veure a la teva àvia però treballar per a una empresa que emet tones de CO₂ et sembla bastant incoherent.
- Creus que aquest moment no és com uns altres del passat, que si les crisis eco-socials s’acceleren any a any, l’economia no pot fer una altra cosa que estar a l’altura dels canvis que és necessari abordar en tots els àmbits.
- Vols un treball que encaix amb els teus valors i amb la transformació social que defenses quan acaba la teva jornada laboral.
- Tens ganes de desenvolupar-te professionalment en entorns laborals que no esgotin la teva energia i que et permetin conciliar la teva vida personal i professional.
- Vols formar part d’una comunitat de persones que comparteix la necessitat d’un canvi de model econòmic i empresarial que no deixi a ningú enrere, teixir xarxes i intercooperar.
Val, però i tot això… Què té a veure amb l’economia social i solidària?
Des de UpmeUp no tenim una fórmula màgica per a donar resposta a les raons que t’han fet arribar fins aquí. Creiem que no fa falta inventar res, que ja existeix tot un ecosistema d’empreses i entitats que defensen una altra manera d’entendre l’economia, una que posa a les persones, les comunitats i el planeta en el centre de l’equació. Així que la nostra missió no és una altra (ni és menys) que ajudar-te a trobar una ocupació en un sector que creiem que pot donar-li el sentit que li falta al treball que ja fas o que vols fer, sigui el que sigui el que això signifiqui per a tu.
Un objectiu una miqueta ambiciós per a ser un portal d’ocupació “en construcció”?
Els qui estem darrere de UpmeUp creiem que no, que el que ens permet continuar sent un projecte ple de sentit és precisament estar en construcció. Potser no tenim encara la interfície més bonica del món, però mirar i pensar UpmeUp des d’aquí ens permet millorar cada dia la tecnologia que li dona suport a través de processos de co-creació i disseny col·laboratiu. UpmeUp no neix d’un garatge en Silicon Valley, sinó d’una anàlisi prèvia de necessitats del sector i de testatges amb centenars d’actors molt diversos. Estar en construcció defineix també la nostra filosofia: som un projecte sense ànim de lucre que desenvolupa una tecnologia al servei del bé comú, per això no venem les teves dades i el nostre programari és lliure (sí, com ho sents, tu també pots picar codi si et ve de gust ajudar-nos). Però això no és tot el que volem construir o potser fins i tot, no el més important. UpmeUp vol generar una comunitat de persones que comparteixen la necessitat d’un canvi de paradigma en matèria econòmica i empresarial, ajudar a teixir xarxes i fomentar la intercooperació entre elles. Creiem que d’aquesta manera i amb l’economia social com el fil conductor per a desenvolupar-lo juntes i junts, podem construir futurs del treball que no deixin a ningú enrere. Ens acompanyes? www.upmeup.io