Possiblement, les vacances t’hagin ajudat a parar ia convèncer-te del que portes pensant un temps: és hora de reorientar la teva carrera professional cap a una direcció que tingui sentit de nou.
A UpmeUp sabem que arribar fins al punt de prendre aquesta decisió possiblement no hagi estat un procés fàcil. Per això, volem ajudar-te amb algunes claus que esperem que t’ajudin a trobar el teu nou rumb i, per descomptat, ens encantaria que aquest rumb fos el de l’economia social i solidària, ens acompanyes?
Primer de tot, què és l’economia social i solidària (ESS)?
L’economia social i solidària representa un model econòmic que posa al centre les persones, el planeta i les comunitats que l’habiten. El conjunt d’empreses i entitats que formen part d’aquest sector reuneixen uns principis orientadors comuns que tenen com a objectiu principal generar impacte social positiu. Si això últim et sembla massa gandul, aquí et deixem alguns dels principis característics de l’economia social: ampliar la democràcia a les empreses a través de la participació de les persones que hi treballen, lluitar per la igualtat d’oportunitats, la inclusió social o generar llocs de treball estables i de qualitat. Sona bé, oi?
Per què reconvertir-se a l’ESS?
Hi ha nombroses raons per decidir reorientar una carrera professional cap a l’economia social, però en volem destacar quatre que per a l’equip de persones que hi ha darrere d’UpmeUp són especialment rellevants.
- Ocupació amb propòsit: Aquest sol ser un dels motius principals pels quals les persones decideixen reorientar la seva carrera professional, potser també el teu. L’economia social et permet contribuir directament amb la teva feina a les causes socials i mediambientals que defenses. No esperis que el teu compromís social comenci a la sortida de la feina!
- Entorns inclusius i participatius Les empreses de l’economia social solen fomentar la participació activa de totes les persones que en formen part, promovent un ambient de treball inclusiu i democràtic.
- Diversitat de possibilitats: L’economia social i solidària permet un gran ventall de possibilitats de reorientació professional. Com saps, normalment ens referim a les empreses i entitats que la conformen com a un “sector”, però el cert és que allò que comparteixen com a sector no és una activitat econòmica com a tal, sinó uns principis compartits orientats a construir societats més democràtiques, inclusives i justes.
- Sostenibilitat i futur En un món que s’enfronta a reptes mediambientals i socials importants, l’economia social representa un model d’empresa i d’ocupació sostenibles i resilients davant les crisis.
Consells per no perdre’s en el procés de reconversió professional
Però anem al gra, com cal afrontar un procés de reconversió? A UpmeUp sabem que no hi ha un full de ruta únic per a totes les persones. Fora de ser un camí lineal, la reconversió professional és una qüestió molt personal que canviarà segons qui iniciï el camí. Per això, us proposem una sèrie de passos i preguntes perquè dugueu a terme la vostra pròpia reflexió i no us perdeu en el procés. És important remarcar que res del que et proposarem ha de ser entès com un full de ruta obligatori que hagis de seguir sense qüestionar, al contrari, l’important és que t’ajudi a orientar el teu propi camí cap al canvi que desitges. I un últim consell: no desisteixis. Sabem que aquest procés pot ser de vegades llarg i frustrant, però et prometem que tindrà sentit. De vegades té més a veure amb dur a terme una reflexió pròpia sobre el sentit del treball i el procés d’assaig-error fins que trobis la teva nova vocació en l’economia social. No tingueu por de provar, de vegades és la clau de l’èxit. Mans a l’obra!
- Autoconeixement i reflexió :
- Fer una bona feina d’introspecció et pot ajudar de manera fonamental en el teu procés de reconversió professional. Per començar, et proposem que analitzis les teves motivacions, valors i competències/habilitats. Què us impulsa a voler iniciar aquest procés? Per què la teva situació professional ja no t’omple? Què sents que et manca? Hi ha res que et freni a acabar de decidir-te per la reconversió professional? Què t’apassiona? Quins valors i desitjos us impulsen a voler reorientar la vostra carrera? A què t’agradaria contribuir amb la teva feina? Quin ambient de treball desitges? Quines són les teves competències transferibles? Si us interessa saber més sobre competències toves destacades en economia social, us recomanem que llegiu aquest altre article.
- Realitza un balanç de les teves experiències tant professionals com personals i descriu com poden aportar valor al sector de l’economia social i solidària.
- Formació i capacitació :
- Identifica les àrees on necessites enfortir els teus coneixements i habilitats. Hi ha nombrosos cursos i programes de formació especialitzats en economia social i solidària que et poden servir d’ajuda en el teu procés de reconversió professional.
- Participa en tallers, seminaris i fòrums per conèixer les millors pràctiques i tendències del sector.
- Networking :
- Connecta’t amb professionals de l’economia social mitjançant esdeveniments, conferències i xarxes socials. Aprofita per parlar amb les persones que coneguis i pregunta’ls sense por sobre els seus llocs de treball, les tasques que realitzen de forma quotidiana, la seva reconversió professional i tot allò que no tinguis clar. Construir una xarxa de contactes us obrirà portes i us oferirà noves oportunitats, però sobretot també us podrà ajudar a aclarir els vostres dubtes. Les xarxes socials d’UpmeUp poden servir-te de trampolí per a això, fes-los un ull als fòrums i esdeveniments en què participem i organitzem.
- Adaptació del teu perfil professional :
- Revisa i adapta el teu currículum i perfils a les xarxes professionals destacant les teves competències i experiències rellevants per a l’economia social després d’haver fet el que et proposem a l’apartat anterior. Registra’t a UpmeUp si encara no ho has fet i valora com s’adapten al teu perfil les diferents ofertes que et resultin interessants.
- Redacta una carta de motivació que reflectisca el teu compromís amb els valors de l’economia social. No oblideu posar exemples de com les vostres habilitats poden contribuir als objectius de l’organització en concret.
- Cerca activa d’oportunitats :
- Explora UpmeUp, el portal d’ocupació que centralitza les ofertes del sector de l’ESS, així com els llocs web d’empreses i entitats de l’economia social que hagin cridat la teva atenció durant el procés de networking.
- Inscriu-te a les ofertes que més s’ajustin al teu projecte de reconversió professional. Prepara’t per a entrevistes destacant els teus valors, experiència prèvia i la teva passió per contribuir a un canvi positiu a la societat. Si us interessa saber més sobre això últim, aquí us deixem l’enllaç a l’article en què us donem tots els consells que necessiteu per afrontar amb èxit una entrevista de treball.
Desafiaments del procés i eines per superar-los
Com ja hem indicat durant aquest article, sabem que la reconversió professional pot presentar desafiaments com l’adaptació a una nova cultura organitzacional o la necessitat d’adquirir noves competències, entre d’altres. Per tot això, us deixem a continuació algunes eines per afrontar el procés amb actitud positiva.
- Flexibilitat i paciència: La transició pot trigar temps. Mantingues una actitud flexible i pacient mentre t’adaptes a la teva nova feina.
- Aprenentatge continu: L’economia social i solidària és un sector fortament dinàmic. Estigues al dia sobre noves tendències i desenvolupa una actitud d’aprenentatge continu.
- Xarxa de suport: Envoltar-se d’una xarxa de suport, tant personal com professional (especialistes en orientació professional, coaches, referents del sector, etc.), et pot donar la motivació i els recursos necessaris per avançar a la teva nova carrera. Sabem que el procés pot ser difícil, però t’animem a fer-ho en bona companyia.
La reconversió professional envers l’economia social i solidària pot ser una oportunitat per alinear la teva carrera amb els teus valors, fent possible que la teva feina contribueixi a generar un món millor. Si cerques un canvi que et permeti tenir un impacte social i mediambiental positiu i treballar en un entorn més humà i just, creiem que l’economia social pot ser el camí per aconseguir el canvi que busques.
I recorda, cada pas que facis en aquest procés no només t’acosta a una nova oportunitat laboral, també a una carrera plena de propòsit. Atreveix-te a fer el salt i vine’t a l’economia social i solidària! Comencem?