En un món on les estructures tradicionals d’ocupació semblen cada cop més obsoletes, moltes persones s’estan inclinant cap a formes de treball que en reflecteixin els valors i la filosofia. Si cerques un model alternatiu de vida laboral, compromès amb el benestar social i ambiental, potser ja has sentit a parlar del cooperativisme. Però, què vol dir realment ser un “perfil cooperativista”? Quines habilitats i competències necessites per treballar a una cooperativa? Descobreix-ho amb UpmeUp.
L’ànima del cooperativisme: un model de treball diferent
Dins dels diversos tipus de cooperatives que recull la legislació estatal (de consumidors i usuàries, d’habitatge, d’ensenyament, etc.), hi trobem les cooperatives de treball associat . Aquestes cooperatives són organitzacions democràtiques on les persones treballadores en són les propietàries. Això implica que, a diferència de les empreses tradicionals, les decisions es prenen de manera col·lectiva i cada persona té veu i vot. Aquest model, més horitzontal i participatiu, permet a les persones treballadores ser realment part del procés de presa de decisions, cosa que genera un sentit de pertinença i compromís molt més fort.
Treballar en una cooperativa no és només una manera de guanyar-se la vida, és una manera de contribuir al benestar col·lectiu i de participar activament en la creació d’un món més just apostant per ampliar la democràcia també des de les empreses. Per això, formar part d’una cooperativa implica estar alineat amb valors com la solidaritat, la igualtat, la democràcia o la sostenibilitat. Però per tenir un perfil cooperativista, no n’hi ha prou de tenir bones intencions: necessites desenvolupar una sèrie de competències específiques que et permetran créixer professionalment en una cooperativa de treball associat.
Soft skills: la clau per tenir un perfil cooperativista
En qualsevol entorn laboral, les competències tècniques són importants, però a les cooperatives, les soft skills o habilitats toves són absolutament essencials. Això és perquè el funcionament d’una cooperativa depèn en gran mesura de la capacitat de les persones que la conformen per treballar en equip, comunicar-se de manera efectiva i resoldre conflictes de forma constructiva. Aquí et deixem algunes de les habilitats toves més valorades a les cooperatives de treball associat:
- Treball en equip: En una cooperativa, la col·laboració no és opcional. Tots els seus membres han de ser capaços de treballar plegats cap a un objectiu comú. Això vol dir ser flexible, saber cedir quan és necessari i, el més important, ser capaç de posar el bé comú per sobre dels interessos personals.
- Comunicació: La capacitat de comunicar-te de manera clara i oberta és fonamental en una cooperativa. No només es tracta d’expressar les vostres idees, sinó també de saber escoltar i respectar les opinions dels altres. En un entorn on les decisions es prenen de manera col·lectiva, una bona comunicació és essencial per evitar malentesos i garantir que tots estiguin alineats.
- Resolució de conflictes: A qualsevol organització, els conflictes són inevitables. Però en una cooperativa, on les relacions laborals són més properes i horitzontals, la capacitat per gestionar i resoldre conflictes de manera efectiva encara és més crucial. Això implica tenir habilitats de mediació, mostrar empatia i estar disposat/da a cercar solucions que beneficiïn totes les parts involucrades.
- Autogestió: En una cooperativa, no hi ha caps/es en el sentit tradicional. Les persones treballadores són responsables de gestionar la seva feina i de prendre decisions que afecten l’organització en conjunt. Això requereix un alt grau d’autonomia, així com la capacitat de planificar, organitzar i prioritzar tasques de manera eficient.
- Fort compromís social: Treballar en una cooperativa vol dir comprometre’s amb alguna cosa més gran que un mateix. És fonamental que les persones sòcies comparteixin un compromís fort amb els valors socials i ambientals de la cooperativa, i que estiguin compromesos a treballar per promoure aquests valors tant dins com fora de l’organització.
I com em converteixo en un bon cooperativista?
Si després de llegir tot això sents que el cooperativisme és per a tu, enhorabona! Tenir un perfil cooperativista requereix un equilibri entre habilitats toves, compromís amb els valors cooperatius i una disposició per aprendre i adaptar-s’hi. Aquí et deixem alguns passos per començar:
- Informa’t i participa: Si vols saber més sobre com funcionen les cooperatives, el millor que pots fer és informar-te i participar-hi. Assisteix a esdeveniments, xerrades i tallers sobre economia social, i uneix-te a iniciatives locals que promoguin el cooperativisme.
- Desenvolupa els teus soft skills: Treballar en una cooperativa requereix un conjunt únic d’habilitats. Dedica temps a desenvolupar les competències en treball en equip, comunicació i resolució de conflictes. Hi ha nombrosos recursos en línia i tallers que et poden ajudar a millorar en aquestes àrees.
- Busca feina a UpmeUp, el portal que centralitza l’oferta d’ocupació a l’economia social: Si ja et sents preparat/da per fer el salt, comença a buscar feina en una cooperativa. UpmeUp us ofereix un espai on trobar ofertes de treball en cooperatives i altres organitzacions de l’economia social i solidària en tots els seus sectors d’activitat. Si encara no ho has fet, pots registrar-te gratuïtament aquí i saber una mica més sobre la filosofia de UpmeUp en aquest article .
Atreveix-te a fer el pas cap al cooperativisme!
El perfil cooperativista és més que un conjunt d’habilitats; és una actitud i un compromís amb un model de treball més just, solidari, resilient i sostenible. Si cerques una forma d’ocupació que s’alineï amb els teus valors i que et permeti tenir un impacte positiu al món, el cooperativisme podria ser el teu camí ideal.
A punt per començar? A UpmeUp , el portal d’ocupació de l’economia social i solidària, us ajudem a trobar les millors oportunitats laborals en cooperatives i organitzacions que comparteixen els vostres valors. No esperis més i uneix-te a la comunitat UpmeUp! Visita la nostra web i descobreix totes les possibilitats que el món de l’economia social té per oferir-te. El canvi comença amb tu!
En vols saber més?
🎓 Per formar-se en soft skills cooperativistes us recomanem l’ Escola d’Activisme Econòmic , un programa teòric-pràctic basat en la pedagogia de learning by doing on resoldreu reptes de les cooperatives sense ànim de lucre que hi participen.
📖 Et recomanem La República cooperativista , el llibre d’Alexander Gourevitch que edita Capità Swing, que “relata com un grup de reformadors obrers del segle XIX es va apropiar de la tradició republicana i la va radicalitzar”.