Estàs pensant en un canvi de treball o en fer els teus primers passos en un sector que realment representi la teva visió del món? Si busques una ocupació on els teus valors i ganes de transformar la societat en un lloc més just es trobin, l’economia social i solidària (ESS) és el teu lloc. Però, com assegurar-te que la teva candidatura destaqui? Una carta de motivació ben feta pot ser la clau per obrir-te pas. A UpmeUp no només volem connectar-te amb ofertes del sector, sinó que també volem ajudar-te a aconseguir la teva pròxima ocupació a l’ESS. Aquí us expliquem com escriure una carta de motivació adaptada a l’economia social.
Com començar
El primer pas per captar l’atenció de qui llegeix la teva carta de motivació és un inici que enganxi. Oblida’t de frases avorrides com “Em dirigeixo a vostè per a…”. En canvi, mostra des del primer paràgraf que coneixes la missió de l’organització i que en comparteixes els valors. Pots començar així:
“Des que vaig descobrir la importància de l’economia social i solidària, vaig saber que volia contribuir a un projecte com el vostre. La missió de[nombre de l’organització] de[mencionar una activitat específica] ressona profundament amb mi, i estic convençut que la meva experiència en[mencionar àrea rellevant] pot ser una aportació valuosa per al vostre equip.”
Aquest tipus d’introducció deixa clar que has investigat sobre l’organització i que el teu interès va més enllà d’aconseguir una feina: vols aportar a l’empresa o entitat.
Comunica els teus punts forts i la teva experiència
Després de copsar l’atenció, és hora de destacar les teves habilitats i experiència. Però no et limitis a enumerar-les, connecta cadascuna amb els valors i les necessitats de l’ESS. Per exemple:
“La meva experiència de tres anys en gestió de projectes m’ha permès desenvolupar una sòlida capacitat per coordinar equips i recursos. A més, la meva participació en iniciatives i associacions comunitàries m’ha ensenyat la importància d’un lideratge col·laboratiu i compromès, qualitats que crec que són essencials en el sector de l’economia social i solidària.”
És fonamental que adaptis la teva experiència als valors del sector. Si has treballat en empreses convencionals, destaca com aquestes habilitats es poden traslladar a un entorn més ètic, cooperatiu i sostenible. No es tracta només del que has fet, sinó com això encaixa amb els diferents propòsits de l’ESS.
Aprofita especialment aquesta part per comunicar els teus softs skills (habilitats toves), no només les competències tècniques. Podeu trobar les que són importants per a l’organització entre les paraules clau de l’oferta o directament a l’apartat “Competències/Habilitats” de la descripció de l’oferta a UpmeUp. Si vols saber una mica més sobre la importància de les mateixes en les feines de l’ESS, et recomanem llegir aquest altre article del bloc.
Conclou amb una fórmula bona per a les dues parts
La conclusió de la teva carta ha de ser tan impactant com el començament. Aquí teniu l’oportunitat de reafirmar el vostre entusiasme i, alhora, mostrar com podeu aportar a l’èxit de l’organització. Evita frases que sonin que només t’interessa allò que pots guanyar. En el seu lloc, utilitza alguna cosa que demostri un benefici mutu per a les dues parts:
“Estic entusiasmat/da per la possibilitat de contribuir a l’impacte positiu que[nombre de l’organització] està aconseguint en[sector o comunitat específica] . Confio que la meva experiència i la meva passió per la justícia social seran valuoses per al vostre equip. Estic desitjant tenir l’oportunitat de discutir com podem treballar junts i juntes per assolir els nostres objectius comuns.”
Aquest enfocament no sols mostra el teu interès, sinó també la teva disposició a col·laborar i aportar.
Comiat educat i la teva signatura
Ja has presentat els teus arguments, ara és el moment d’acomiadar-se amb un toc d’elegància i de professionalitat. Assegureu-vos de ser amable i mantenir un to proper:
“Gràcies per considerar la meva candidatura. Estic disponible per a una entrevista en qualsevol moment que li sigui convenient. Quedo en espera de la seva resposta.”
Finalment, signa amb el teu nom complet i, si l’envies per correu electrònic, inclou les teves dades de contacte al final i no oblidis els arxius adjunts amb què acompanyaràs la teva carta (CV, cartes de recomanació sol·licitades, etc.).
5 errors a evitar en escriure la teva carta de motivació
- ❌ Ser massa genèric/a: No facis servir la mateixa carta per a totes les candidatures. Personalitza cadascuna segons l’organització i l’oferta de feina.
- 🔍 No investigar sobre l’organització: Les empreses de l’ESS valoren molt que els candidats comprenguin i comparteixin la seva missió. Assegureu-vos d’esmentar aspectes específics de l’organització a la vostra carta.
- 🤷 Centrar-te només en tu mateix/a: Evita fer la impressió que només t’importa el que l’organització pot fer per tu. És important equilibrar les teves necessitats amb allò que pots oferir.
- 🧊 Excés de formalitat: Tot i que ha de ser professional, l’ESS valora la proximitat i l’autenticitat. No tingueu por de mostrar una mica de la vostra personalitat.
- 📝 Errors ortogràfics o gramaticals: En qualsevol sector, però especialment en un on la comunicació i la transparència són clau, els errors a la teva carta poden ser entesos com una manca d’interès. Revisa abans d’enviar i, si és possible, demana a algú més que també ho faci.
Bonus: 5 consells abans d’enviar
- 👋 Personalitza la salutació: Si és possible, dirigeix la teva carta a una persona específica en lloc d’una salutació genèrica.
- 🧹 Revisa la longitud: Mantingues la teva carta clara i concisa. Idealment, no hauríeu de superar una pàgina.
- 🎯 Inclou referències concretes: Esmenta algun projecte o iniciativa específica de l’organització que t’inspiri.
- 🗂️ Adjunta un CV adaptat: Assegura’t que el teu currículum reflecteixi les mateixes qualitats i valors que has esmentat a la carta.
- 🖋️ Revisa el format: Assegura’t que la teva carta tingui un format professional i estigui ben estructurada. Un disseny net i fàcil de llegir pot fer una gran diferència.
I finalment …
Amb aquesta guia, esperem que estiguis un pas més a prop d’aconseguir la feina que desitges a l’economia social i solidària. A UpmeUp, som aquí per recolzar-te a cada pas del camí.
Molt èxit en la cerca i recorda que el teu compromís és la teva millor carta de presentació!