6 eines per millorar els teus processos de selecció

Identificar la persona ideal per integrar l’equip de la teva empresa o entitat de l’economia social, ja sigui mitjançant la publicació d’una oferta, una recomanació personal o qualsevol altra estratègia, sempre implica un moment clau: la selecció de personal. Pero es fundamental entender la selección como un proceso que se extiende hasta terminar con la deseada contratación del candidato/a que mejor se ajuste al perfil profesional buscado y a los valores compartidos. ¿Estás buscando personal y no sabes cómo optimizar tus procesos? ¿Necesitas mejorar tu estrategia de selección para atraer el talento deseado? En UpmeUp te proponemos esta caja de herramientas para ayudarte con tu proceso de selección y elegir los mejores perfiles. 

 

La plataforma de cerca de feina

Hi ha diverses opcions per trobar talent. Pots optar pel boca-orella entre els teus contactes, caçar perfils professionals interessants a partir de LinkedIn o publicar una oferta de feina. Dins dels diferents mitjans existents per reclutar personal, la publicació d’una oferta permet atraure un gran nombre de talents amb perfils molt diversos. Triar la plataforma adequada per publicar les ofertes de treball és el primer pas per garantir un procés de selecció exitós. Mentre que els portals d’ocupació convencionals poden arribar a un públic més ampli, les necessitats i els valors de l’ESS (economia social i solidària) requereixen un enfocament més especialitzat.

Aquí és on UpmeUp , el portal de referència per a la recerca de feina a l’economia social i solidària, pot ajudar-te a marcar la diferència. UpmeUp no només et connecta amb persones que busquen feina i que comparteixen els principis de l’ESS, sinó que a més, com que és una plataforma que se centra exclusivament en el sector, et permet evitar la saturació de candidatures no alineades amb els objectius socials de la teva empresa o entitat, cosa que sol passar als portals generalistes. Recorda que pots registrar la teva empresa i publicar les teves ofertes de forma gratuïta a UpmeUp fins al 2025 ( prova UpmeUp aquí ).

 

ATS: Sistemes de Seguiment de Candidats

L’ ATS (Applicant Tracking System) és una eina fonamental per gestionar un alt volum de candidatures de manera eficient. Si bien su uso está más extendido en grandes empresas, las pequeñas y medianas entidades de economía social también pueden beneficiarse de sus funcionalidades.

Els ATS permeten organitzar i classificar automàticament els currículums rebuts, facilitant la cerca de candidats que compleixin els criteris definits. Entre els ATS més coneguts hi ha Breezy HR, Workable o Talent Clue, que ofereixen interfícies senzilles i preus adaptats a diferents mides d’empresa. A UpmeUp estem desenvolupant la nostra tecnologia per proporcionar-te un ATS integrat molt aviat.

 

Killer Questions

Les Killer Questions són preguntes clau que s’inclouen al formulari de sol·licitud d’ocupació/inscripció a l’oferta, per filtrar ràpidament les persones candidates que no compleixen els requisits bàsics del lloc. Aquestes preguntes poden referir-se a aspectes tècnics, com ara l’experiència mínima requerida, o valors essencials per a l’ESS, com el compromís amb la sostenibilitat o la igualtat de gènere.

Per exemple, una Killer Question en una oferta de treball a l’ESS podria ser: “Què et motiva a treballar a la nostra empresa i no a una altra?” . Amb aquesta pregunta pots avaluar si la persona candidata ha investigat la teva empresa i si està genuïnament interessat en la teva missió i els teus valors. Aquest tipus de preguntes us permeten reduir el nombre de candidatures no vàlides, assegurant que només les candidatures més adequades avancin en el procés de selecció.

 

Eines d’avaluació de competències

Les competències tècniques i toves (soft skills) són claus per garantir que la persona candidata no només tingui les habilitats necessàries, sinó que també encaixi en la cultura organitzativa de l’ESS. Les eines davaluació de competències permeten mesurar aquestes habilitats de forma més objectiva.

Entre les més utilitzades es troben plataformes com TestGorilla o TalentSorter, que ofereixen tests personalitzats per avaluar habilitats tècniques, però també aspectes més complexos com la capacitat per treballar en equip o l’alineació amb els valors de l’empresa. Per a l’ESS, aquestes avaluacions poden ser fonamentals, ja que moltes vegades l’èxit de la persona candidata no depèn només de les habilitats tècniques, sinó de la capacitat per col·laborar i contribuir al bé comú a l’empresa.

 

Una prova pràctica

Realitzar una prova pràctica és una manera excel·lent d’avaluar no només les competències tècniques, sinó també com un candidat o candidata aborda situacions quotidianes relacionades amb el lloc. Aquesta eina és especialment útil a l’ESS, on els projectes solen tenir una alta càrrega social i un fort component de treball en equip.

Per exemple, si la vostra empresa gestiona projectes d’innovació comunitària, podríeu demanar al candidat o candidata que proposi una estratègia per involucrar els veïns i veïnes en una iniciativa local. A més d’avaluar-ne els coneixements, podràs observar la seva capacitat per proposar solucions que respectin els principis i els valors de l’organització.

 

Diversitat i inclusió

Un dels pilars fonamentals de l’economia social i solidària és la diversitat i la inclusió. Las entidades de este sector buscan no sólo cumplir con los requisitos legales en esta materia, sino ir un paso más allá, garantizando que la diversidad forme parte de su ADN organizacional.

Per assegurar-te que el teu procés de selecció és inclusiu, pots utilitzar eines com BeApplied, que ajuda a reduir el biaix inconscient a les entrevistes i avaluacions. També podeu implementar polítiques de ” candidatures cegues“, en què s’ometen dades personals com el nom, l’edat o el gènere a la primera fase del procés de selecció. D’aquesta manera, garanteixes que tots els candidats i candidates siguin avaluats únicament en base a les seves competències i experiència.

 

Demanar referències i recomanacions

Les referències i recomanacions són un recurs valuós en el procés de selecció, ja que permeten conèixer més a fons el perfil dels candidats i les candidates a través de les seves experiències prèvies. A l’ESS, on el treball en equip i el compromís amb els valors de l’entitat són especialment importants, les referències poden oferir informació crucial sobre com la persona candidata ha gestionat projectes o col·laborat en entorns similars.

A més, és recomanable demanar referències no només a antics ocupadors, sinó també a col·laboradors o companys d’equip, ja que poden proporcionar una visió més completa de l’estil de treball de la persona candidata.