6 consells per a afrontar amb èxit una entrevista de treball

No importa el tipus d’ocupació o en quin sector sigui la teva entrevista, et deixem una sèrie de consells per a dominar la situació en la teva pròxima entrevista de treball.

1. Ser un/a mateix/a

Sabem que dir això pot sonar a clixé de manual, però és important. En una entrevista de treball no necessites disfressar-te o crear un personatge que s’adapti al lloc. Primer de tot, perquè les persones encarregades de la selecció de personal probablement notaran que alguna cosa no encaixa des del minut zero però, més enllà d’això, perquè et mereixes poder compartir el que en un currículum o en una carta de motivació moltes vegades no cap: que tens una personalitat i habilitats que valen la pena i mereixen ser conegudes. No tinguis por, l’autenticitat és un must.

2) Mantenir els nervis sota control

Això no és senzill, som perfectament conscients que treballar és una necessitat i que, en moltes ocasions, la cerca mateixa d’ocupació es converteix en un treball que pot generar molta frustració. Acceptant com a punt de partida uns nervis que acompanyaran molt probablement l’abans i el durant de la teva entrevista, no hi ha fórmules màgiques: prepara’t.

Què significa això? No, no has d’aprendre’t un discurs, però sí que pot ajudar-te tenir clares algunes qüestions tant personals com relatives a l’empresa o entitat que ofereix ocupació: Quins són els valors i la missió de l’empresa? (recorda que aquesta informació pots consultar-la en el perfil de l’empresa de UpmeUp). Quines preguntes podrien fer-te? Quins són els teus punts forts i quins no tant respecte a la vacant? Tot això amb una màxima: ni pots ni s’espera que ho sàpigues tot. Deixa que les persones que t’entrevisten et comptin i pregunta tot el que necessitis. Si t’ajuda, també pots demanar-li a algun amic/al fet que conegui el sector o el tipus de lloc al qual apliques, que et faci una entrevista fake per a practicar. Si no, el mirall també serveix. Para esment a la teva manera de comunicar i al llenguatge no verbal que utilitzes. Intenta evitar uns certs tics que transmetin nerviosisme o inseguretat.

Per al dia de l’entrevista i si a tu t’ajuda, pots fer uns exercicis de respiració previs per a mantenir la calma o potser escoltar-te aquest temazo que et posa sempre de millor humor. El que t’ajudi a relaxar-te i a enfrontar-te a l’entrevista amb bona energia.

3) Posar en paraules els llocs comuns

Assegurança que quan vas llegir l’oferta per a la qual t’entrevistaran i les habilitats o requisits que es detallaven en aquesta, vas trobar una sèrie d’elements que vas considerar que reunies i que et van fer enviar la teva candidatura. Doncs bé, ara es tracta d’explicar això mateix que tu vas tenir clar amb exemples. Prepara els teus arguments per a explicar per què creus que ets la persona idònia per al lloc.

Per aquí alguns exemples: “Tinc bones habilitats per a comunicar-me en públic. Formava part de l’equip de debat de la meva universitat i això em va ajudar molt a comunicar-me amb seguretat davant moltes persones”. “Treball bé en equip. He participat en l’associació del meu barri des de fa 5 anys i se’m dona bé entendre’m amb persones molt diverses per a treballar en un projecte comú”.

4) Saber comunicar els punts febles

No volem que tiris pedres sobre la teva teulada, però és fonamental saber comunicar també els teus punts febles perquè és probable que en una entrevista et preguntin per ells.

Si et falta un habilitat concreta per al treball, no inventis res, intenta expressar els teus punts febles de manera positiva. Per exemple: “em genera inseguretat parlar en públic, però estic decidit a millorar les meves competències, amb la formació i el suport necessaris”. “No he treballat mai amb eines de gestió de continguts en xarxes socials, però soc una persona molt organitzada, estic segura que podré dominar l’eina amb temps i tinc ganes d’aprendre”.

5) Imaginar-se com a part de l’empresa o entitat

Això és un ingredient essencial per a connectar amb les persones que t’estan entrevistant per a un lloc. Pensa en tu dins de l’empresa, els projectes que t’agradaria posar en marxa i fins i tot les propostes que tinguis al cap, si és el teu cas. De nou recorda que no has de fingir res, però si hi ha alguna cosa que et crida especialment l’atenció i que destaques dels valors o filosofia de l’empresa, remarca per què t’agradaria treballar aquí i no en un altre lloc.

6) Concloure amb bon peu

Abans de finalitzar, les persones que t’entrevisten t’informaran dels següents passos del procés de selecció: temps estimats, vies de comunicació de la fi del procés, tancament de l’oferta (si existissin elements que negociar), etc. Si no t’han informat prèviament, no dubtis a preguntar abans d’acomiadar-te amb una cordial encaixada.

Tot això sense oblidar els bàsics:

  • Ves al gra: respon amb claredat i calma, però evita fer un monòleg. Si les persones que t’entrevistin volen saber més, et preguntaran.

  • Pren nota: tant del que no vulguis oblidar preguntar com de les respostes que et donin.

  • Calcula bé el temps que necessites per a arribar al lloc de l’entrevista: evita que els nervis es disparin en cas que el teu tren es retardi o que et trobis enmig d’un embús inesperat.